Случаят Катуница- причини и перспективи на социалните отношения в България

 

Скъпи приятели,
Факултативен Студентски Съвет към Исторически Факултет, Асоциация на студентите по социология в Софийския университет и „Красива Европа“
Ви канят на дискусия на тема
„ Случаят Катуница- причини и перспективи на социалните отношения в България“

Събитията от края на септември разтърсиха държавата първо с жестокостта си, после със спонтанността си, накрая с масовостта си. Същевременно станахме свидетели на обединение на най- големите футболни агитки у нас, което е прецедент в историята им. Протестите се организираха изцяло във facebook- едно ново, но оказва се могъщо поле за гражданска активност. Отново там видяхме и нов вид на цензура- изтриването на групи. Същото се случи и във форумите на агитките.

Протестите от своя страна станаха сборна точка на недоволство не на едно поколение. Чухме много мотиви за това присъствие, видяхме много и различни хора.

Едновременно се надигна вълна от недоволство срещу телевизия БТВ и журналистката, отразяваща събитията от Катуница- Миролюба Бенатова.

Може ли тук да се говори за някакъв вид етнонационализъм или политизирането на протеста от страна на ВМРО и АТАКА попречиха да се говори за чисто граждански действия? Какво е значението на социалните мрежи в случая и може ли да се прави аналог на значението им с това в Арабската пролет? Изявленията пред медиите на водачите на протестите бяха едни, а по време на самия протест се скандираше съвсем друго- какви бяха същинските мотиви на протестиращите? Възможно ли е да се говори за риск от етнически конфликти? Защо се стигна до случая Катуница и какво следва след него?

По тези въпроси ще дискутираме в петък, 16 декември от 17.00 часа в Заседателна зала N2 с гост лекторите проф. Майя Грекова(ФФ) и доц. Д-р. Веселин Тепавичаров (ИФ). Модератор на дискусията ще бъде ст. ас. Мила Минева( ФФ).

http://fsshistory.wordpress.com/
http://www.asssu.eu/
http://krasivaevropa.com/